Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Drøm før caminoen PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Maryanna Morthensen
lørdag 05. juni 2010

Drømme er virkelig gode rådgivere, hvis du lytter til dem. Hvad har fx totalsmadrede biler og juicekartoner med dit liv at gøre? Tag med på oplevelsestur i fantasien.

Hej Maryanna.

Lidt om hvad der sker i mit liv for tiden:
Her for tiden er jeg igang med at planlægge en pilgrimsrejse (caminoen), som jeg har besluttet mig for at gå til septemper/oktober i Nordspanien i år. Jeg glæder mig meget til turen. Endvidere har jeg søgt ind på en vidergående uddannelse til start 2011. Har det sidste halve år brugt tiden på at finde ud af/mærke efter, hvad jeg kunne tænke mig nu/med mit liv. Her de sidste par måneder har der været mange praktiske ting, der skulle ordnes/tages op til overvejelse. Har f.eks. sagt min lejlighed op og stopper på mit arbejde, inden jeg tager ud at rejse. Er begyndt at tage nogle chancer.

Min drøm: Jeg kører i en bil og har en dame sidende ved siden af mig på min venstre side, imens jeg selv sidder i højre side. Det føltes ganske almindeligt, at førersædet er i højre side af bilen. Uden at vi kører ind i noget er bilen pludselig totalsmadret. Vi går begge ud af bilen, som om der ikke var sket noget og ingen af os er kommet noget til. Da jeg er kommet ud af bilen, kan jeg først der se, at bilen er smadret. De ødelagte dele af bilen er pludselig blevet meget små dele (som en ødelagt legetøjsbil). Da jeg kigger nærmere efter, er de små dele af bilen blevet til små juicekartoner. På det tidspunkt er jeg stadig sikker på, at det er min ødelagte bil. Jeg samler juicekartonerne op og lægger dem i en gennemsigtig plasticpose og binder en knude på. Herefter ringer jeg til en bekendt og hører, om han kan reparere min bil. Han fortæller at jeg kan komme ved 18.00-tiden, hvor jeg derefter siger: "Det passer fint, så kan jeg også komme til træning". Derefter siger han meget bestemt: "Enten laver jeg din bil eller også tager du til træning; du kan ikke begge dele" Jeg respekterer ham og beslutter mig for kun at lave min bil den dag, selvom jeg også havde glædet mig til at komme til træning. Jeg mødes med ham og vi får snakket tingene igennem. I drømmen når jeg ikke at få lavet min bil.

(Badeværelsesscene. Fjernet af diskretionshensyn, men puttet ind i tolkningssammenhængen/red.)

Jeg er tilbage i min gamle klasse i folkeskolen (blandede piger og drenge). Vi sidder i en rundkreds og snakker sammen. En fyr på min højre side flirter med mig og jeg har ikke den samme interesse for ham. Kort tid efter står jeg sammen med en anden fyr fra klassen og vi øver nogle selvforsvarsøvelser. Pludselig har han mig i et fast tag. Jeg river mig løs og hurtigt stikker jeg min hæl fra mine stiletter/støvler ned i hans lår og siger bestemt til ham, imens jeg kigger ham ind i øjnene: "Jeg kan godt klare mig selv". Derefter går jeg og kan på vej ud se min veninde flirte med en fyr på min venstre side, og jeg er glad på hendes vegne.

Dernæst går jeg ude i landlige omgivelser og ser en fyr løbe rundt/lege/have det sjovt ude på en mark. Han har langt mørkt hår, men selvom jeg ikke er tiltrukket af fyre med langt hår i virkeligheden, kan jeg ikke få øjnene væk fra ham.

Til sidst er vi kommet ned i en undergrund, som er tusmørk, men vi kan godt orientere os. Jeg er stadig sammen med min gamle klasse fra folkeskolen - blandede piger og drenge. Der er trafik dernede med forskellige køretøjer. Vi skal passe på, at vi ikke bliver ramt. Det gør vi ikke. Kort tid efter er der fuldstændig stille nede i undergrunden, og klassekammeraterne og jeg er de eneste, der er dernede. Vi ønsker allesammen at finde en åbning, så vi kan komme op igen. Jeg ser et lysglimt og et sted, vi allesammen vil kunne kom op. Men det er ikke nemt, for vi møder et monster, som ikke vil have, at vi kommer op til overfladen (ligesom i tegnefilm). Jeg sætter mig op på en sten, som er hævet ca. 1 meter over mine klassekammerater. Stenen er forbundet med en klippevæg, som går nede fra, hvor vi står og op til overfladen. Jeg har et godt overblik derfra og jeg kan både holde øje med klassekammeraterne og monsteret. Monsteret står stadig oppe foran "åbningen" og jeg siger til klassen: "Vi skal bare have tålmodighed, så skal vi nok komme op".

Derefter vågner jeg.

Jeg håber, du vil hjælpe mig med at tyde min drøm, da den efterfølgende har dukket op mange gange i mit vågne liv/har tænkt meget på den. Jeg har aldrig oplevet, at en drøm før har fyldt på denne måde i min hverdag.

På forhånd tak!

Venlig hilsen
Irene

Hej igen, Irene.

Tak for din mail. Det er altid meget spændende at læse dine detaljerede drømme. Jeg skal prøve, så godt jeg kan, at give dig et bud på, hvad det kan betyde, men som du ved, er det kun et forslag og du må tage, hvad du kan bruge fra det.

På en eller anden måde, så tror jeg, at din drøm har med dine rejseforberedelser at gøre. Det tror jeg bl.a. fordi de har venstrekørsel i Spanien, så der er det (også) helt naturligt, at føreren af bilen sidder i højre side. Men herudover repræsenterer højre side fornuften, dvs. du lader pt. din fornuft styre, og på passagersiden har du parkeret dine følelser. Det er ikke nødvendigvis af det gode, som udviklingen i drømmen viser. I korthed går hele din drøm nemlig ud på at få fornuft og følelser til at spille en lige stor rolle.

Biler repræsenterer ofte en privat, psykologisk proces - en livsafsnitsrejse. Og her er det væsentlige, at du selv styrer din private proces. Hvis du i øvrigt læser tolkningen af din sidste drøm om folkevognsrugbrødet igen, vil du kunne se, at du faktisk udviklingsmæssigt har flyttet dig fra at være passager til nu selv at være fører af køretøjet. Og med den i baghovedet tror jeg også, at det var en god ide at komme bort fra det job, du havde. Det (jobbet) var så at sige blot en projektion af din indre virkelighed, som skulle lære dig at forholde dig til de sider af dig selv. Så tillykke med fremskridtet.

Kigger vi på første afsnit (temaet) af din drøm, er de ord, der springer i øjnene: Totalsmadret, uskadt, juicekartoner, binde knude, reparere, ikke kunne begge dele, bilen ikke repareret.

Derudaf udleder jeg, at du prøver at overkomme for meget for tiden, at du er ved at køre processen i sænk, uden overhovedet at opdage det, før det er sket. Heldigvis har det tilsyneladende ikke fysiske konsekvenser på dig (stress fx kunne ellers være en nærliggende tanke). Først ved at træde tilbage fra dig selv og ligesom prøve at se tingene i et større perspektiv (så de bliver små), vil du kunne se på hvilke områder processen er kørt af sporet. Jeg ved ikke, hvad juicekartoner betyder for dig, så nu fabulerer jeg blot over dem. Det kommer også an på, om de er tomme eller fulde. Er de tomme, kan symbolikken være, at visse dele af den proces, du er i nu, har mistet deres næringsværdi og at du samler dem op for at smide dem bort og derved "binde knude" - altså afslutte en delproces. Er kartonerne fulde, kan det betyde, at du har brug for at samle de smadrede dele i processen sammen for at kunne få del i den næring, der er indeholdt i den og derved "binde knude" på processen.

Prøv at finde frem til, hvilken betydning tallet 18 har. Muligvis refererer det til en hændelse i 18-årsalderen, der har betydning for dit nutidige liv.
Din mekanikers ord er meget logiske, hvis vi arbejder ud fra bilen som et symbol på din proces. I så fald er det bydende nødvendigt, at du er til stede, mens han reparerer dig. Så kan du ikke samtidigt fistre rundt et andet sted og "træne". Det handler ganske enkelt om at være til stede i nuet, altså at være opmærksom på dine følelser. Og måske er det i det hele taget årsagen til, at bilen i første omgang blev totalsmadret. Du var ikke opmærksom nok. I drømmen præciseres det, at du og din handlekraftige mekanikerside mødes og drøfter tingene. Du bruger altså tid på at komme til klarhed. Derefter er det ikke så væsentligt, at bilen faktisk når at blive repareret i denne drøm. Det vigtige er, at du kommer til erkendelse af vigtigheden af at være til stede i nuet og ikke fremme i efteråret i Nordspanien. Det er jo trods alt nuet, der vil blive afgørende for, hvad du får ud af din tur til efteråret.

Så nu har vi fået afklaret, at der er visse ting, der trænger til at blive renset ud. Ganske logisk fylder underbevidstheden så en badeværelsesscene ind i din drøm. Badeværelser er klart rum for renselse (apropos det med at samle kartonaffald op), med mindre drømmeren har andre associationer til dem. Du nævner intimområde, og beskriver stemningen som uhyggelig. Så jeg tænker, at du afholder dig fra at se på de ovennævnte skadede dele af frygt for, hvad du vil finde. Den angst må du forholde dig til, og det er det, som manden bag forhænget prøver at få dig til ved at løfte forhænget. Drømmen viser dig, at du formår at forholde dig til de angstfremkaldende ting og forvandle dem blot ved at være tydelig og fast i din grænsesætning overfor andre mennesker. Forhænget symboliserer jo nok også en blød og flytbar grænse mellem mandligt og kvindeligt - mellem fornuft og følelse. Scenen viser, at grænsen har brug for at blive mere fast, så i stedet for et forhæng er du mere tryg ved en væg med en dør i.

Der er også noget konfliktmateriale tilbage fra folkeskoletiden, som du har taget med dig ind i dit voksenliv, og som vil være væsentligt at få på plads, inden du begiver dig ud i den store verden. Nemlig det at få fyrene gjort klart, at du kun er interesseret i flirt - ikke mere. Men også at få din opmærksomhed henledt på, at fornuften i din personlighed ikke får for meget at skulle have sagt og derved tromler dine følelser. Ellers kan du meget let komme i den situation, hvor "øvelsen" ikke længere er en øvelse, men en situation, hvor du bliver nødt til at forsvare dig. Igen handler det om at blive tydelig i såvel usagt som sagt kommunikation. Kropssprog og tale. I så fald kan du have glæde af romantikken.
Eftersom alt i en drøm vedrører sider af dig selv, så er her tale om nogle - både kvindelige og mandlige - sider af dig, der endnu ikke er helt færdigudviklede. De er i stand til at tale sammen, disse sider. De hygger sig med hinanden, men bliver af og til utidige og overskrider grænser hos hinanden. Hvilket afføder forsvarsreaktioner fra den modsatkønnede del af dig som er smertefuld (tænk at få en stilet i låret). Disse unge sider er du nødt til at tage dig af og få "opdraget" ordentligt. Dvs. tydelighed og konsekvens i din kommunikation, så man kan se dine grænser. Respekt for forskellige holdninger og kulturer - meget apropos, at du nu skal tilbringe et par måneder i Spanien. Og øvelse i håndtering af tilnærmelser (også andre slags end seksuelle), der kan neutralisere modparten INDEN vedkommende har overskredet dine grænser. Hermed mener jeg i det væsentligste, at du kommer til at kende dine egne værdier og grænser meget godt, inden du tager afsted. Dette er forudsætningen for, at du kan håndtere ydre konflikter, der afspejler de indre konflikter, der bor i dig.

Jeg tror, at det der er tiltrækkende ved fyren på marken er, at han nyder livet og har det sjovt, selvom han er voksen. Det sætter ham i kontakt med kreativiteten (de landlige omgivelser) og spiritualiteten (langt hår). Var han spansk?

Den næste sekvens tror jeg har direkte forbindelse med selve det spirituelle i at gå caminoen. Du vil opleve strabadser, der vil sende dig ned i dybderne af dit ubevidste. Andre spirituelle disciple (elever) som du selv er sammen med dig og i samme situation, så der er masser af trafik. Når du kommer til Nordspanien, vil du opleve, at dette både er den fysiske virkelighed, men også din indre virkelighed. En pilgrimsvandring sætter mange ting i sving indeni. Formentlig vil du på et tidspunkt komme til et punkt, hvor du blot ønsker at komme ud i lyset igen. Monsterdelen tror jeg egentlig blot siger til dig, at du er nødt til at blive i dine underbevidste følelser, indtil de er bearbejdet. Så skal du nok blive sluppet ud igen.
Jeg tager virkelig hatten af for dig, Irene. Du går godt nok i clinch med store opgaver, og du klarer det flot. Jeg håber, at du kan bruge dette til noget fornuftigt, og jeg hører gerne fra dig, hvordan det spænder af.
Rigtig god tur til efteråret.

Kærlig hilsen
Maryanna Morthensen
Dipl. kunstterapeut

Sidst opdateret ( lørdag 05. juni 2010 )
Næste >