Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Forside arrow Terapiformer arrow NLP arrow Du får, hvad du forventer
Du får, hvad du forventer PDF Udskriv E-mail
Skrevet af admin
tirsdag 21. juni 2011

magtesloeshed1.jpg Menneskenes børn er mærkværdigt indrettet. De stræber tilsyneladende efter at være ulykkelige. Hvorfor gør de det, og kan de gøre noget ved det? Vi har spurgt Margith Sommer, udviklings-konsulent med NLP-baggrund.

Hypotesen om den selvopfyldende profeti:
Allerede for 40 år siden slog Robert Rosenthal fast, at menneskers adfærd påvirkes af de forventninger, som omgivelserne giver udtryk for.  Han lavede et forsøg med 2 hold studerende, som hver fik udleveret en flok laboratorierotter. Det ene hold fik at vide, at de havde fået en flok rotter, der var særligt kvikke, og det andet hold fik en flok særligt sløve rotter. Holdene skulle nu gennemføre nogle labyrintindlæringsforsøg med rotterne. Hypotesen blev verificeret ved, at de "kvikke" rotters præstationer var så meget bedre end de "sløve" rotters, at forskellen ikke kunne være tilfældig. Det viste sig da også, at holdet med de "kvikke" rotter havde været mere venlige ved træningen, end holdet med de "sløve" rotter.

Denne "profeti" og tro er blevet omtalt af rigtig mange mennesker, fra alle verdensdele. Nogle kalder den for "Religion", nogle kalder den "Tankens kraft" og andre kalder den "The Secret", men i bund og grund handler den om, at det du forventer er det du får.

Så er det, at jeg må spørge mig selv om, hvordan det kan være, at vi ikke alle render rundt i økonomisk overflod og evig lykke? For jeg mener: Hvem vil ikke gerne være rig og lykkelig? Men spørgsmålet skal måske lyde: "Hvad forventer vi egentlig?" Hvad er det, der gør, at vi forventer en begrænset lykke? Hvad er grunden til, at vi holder fast i ordsprog som f.eks. "én ulykke kommer sjældent alene"?

Har vi ikke fortjent at være lykkelige?
Jeg synes bestemt, at jeg har fortjent at være lykkelig (men man kan jo ikke være lykkelig hele tiden ...). Jeg fortjener bestemt også at være rig (men det bliver jeg jo ikke bare sådan uden videre ...). Jeg fortjener at være elsket (men nogen gange er jeg altså helt umulig ...).

Alle disse "men"er tror jeg, er årsagen til, at vi ikke alle er lykkelige hele tiden, og at både privat- og verdensøkonomien bliver lidt stram ind imellem, for vi forventer helt ærligt ikke, at det skal gå os godt hele tiden, hvilket så bliver den selvopfyldende profeti, der hersker i vores liv.

Så mit bud må være: Tro på det! Skab den profeti, du ønsker for dit liv, og tro på det, med hver eneste celle i din krop. Se det for dig, læg mærke til, hvordan det lyder. Vid hvordan det føles - og gå efter det, du virkelig ønsker. Forvent mere - du fortjener det!

Margith Sommer
Udviklingskonsulent
www.sommernlp.dk

Sidst opdateret ( tirsdag 21. juni 2011 )
< Forrige Næste >