Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Duftmeditationer PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Kerstin Rutschko   
sndag 12. september 2010

mynte1.jpgAt bruge aromatiske substanser til meditative formål er en ældgammel tradition i mange kulturer verden over.
Her kan du læse hvordan æteriske olier fra aromaterapien kan give dig en intens sanseoplevelse, hvis du vil prøve at finde afslapning og ro i en duftmeditation.

 

Det grundlæggende princip i en meditationsproces er at finde afslapning, fordybelse og ro i krop og sjæl. Men dette mål kan opnås ad forskellige veje.
Den mest direkte og kompromiløse vej er Zen-meditation som fravælger både mål og indhold og dermed er helt formålsløs. Der er kun fokus på ren væren.
Meditationsteknikker i forbindelse med  yogaøvelser er mere bevidste på meditation7_11.jpgåndedrættet og kropsstillinger og  mindfuldness meditation træner opmærksomheden på bestemte handlinger som at gå, spise eller bevæge sig .
En anden måde at meditere på, består af visualising af bestemte stemninger eller billeder. Man kan forstille sig en dyb sø, en stille skov eller et højt bjerg og forsvinde helt i de betagende og gribende følelser, som ville opstå ved indtrykket af et smukt landskab.
Man kan også vælge at reducere billederne til farver eller naturlyde alene eller bruge andre sanseindtryk, f.eks. musik til at finde frem til indre stemninger som glæde, kærlighed, frihed, styrke eller tillid.

I mere avancerede metoder kan man øve sig i at iagtage de mere subtile bevægelser i kroppen som strømmen af livsenergi, hjerterytmen, kropsblokeringer, vores energicentre langs rygsøjlen eller den skjulte kraft, der ligger i åndedrættet.
Her kan vi begynde at "mærke efter", hvad der rører sig i os uden hjælp af sanseindtryk og stemninger fra den ydre verden.
Men hvordan er det med meditation og dufte? Hvilken rolle spiller aromaterapien i denne verden af koncentration og samling?
 
Æteriske olier som er "hovedaktørerne" i aromaterapien er stærkt duftende plantessenser af olieagtig karakter udvundet af forskellige plantedele. Allerede for over 2000 år siden har menneskerne i forskellige verdensdele fundet frem til aromatiske planter og benyttet sig af den særlige virkning som duften eller røgen har. At anvende dufte til meditative formål er altså ikke en nyopdagelse.
Mange religioner og trosretninger har igennem tiden brugt duftende essenser i religiøse ceremonier og ritualer for at opnå en bevidsthedsændring og transcendentale tilstande.
At afbrænde røgelsespinde, som blev anvendt i forskellige østlige kulturer, er måske den ældste form for meditativ opmærksomhed. I Japan blev især den meget kostbare olie af eaglewood og sandeltræ brugt til at rense krop, sind og ånd.
I Nordamerika blandede hopiindianerne  forskellige æteriske olier i deres ørelys for at stimulere den indre udrensning og åndelig klarhed.
Også shamanerne brugte afbrænding af salvie, timian og andre urter for at inhalere røgen og dermed stimulere drømmeverden og påvirke søvnen.
 
Ligesom musik har en toneskala og farver har forskellige nuancer, som påvirker os på en bestemt måde, kan plantedufte sætte særlige vibrationer i gang, som berører vores sind på et dybere plan. Ligesom toner og lyde kan duften have enten en dyb og jordnær eller en mere lys og høj frekvens. I forhold til klang og farver har planteessenser dog langt flere nuancerede varianter mellem ”grundtonerne” på grund af planternes meget komplekse sammensætning.
 
At meditere over en duft kan være forbundet med en lang rejse i sindeds mest afsidige krog. Æteriske olier repræsenterer plantens individualitet og vi har over 100 forskellige dufte at vælge imellem.

Selv om meditationens primære formål er at opnå ro og fordybelse, er der mange muligheder for at finde vejen derhen. Nogle olier som vetiver, myrrha eller cedertræ grounder, dvs. formidler i sig selv tyngde og jordforbindelse på grund af deres karakter som rod eller træolie. Men vi kan også vælge den modsatte kvalitet ved at visualisere os frem til lys, glæde og lethed f.eks. med duften af en frisk citrusolie eller en blid blomsterolie. Vi kan fremkalde kærlighed og et åbent hjerte ved at dufte til en rosen- eller melisseolie, som tiltaler os på det følelsesmæssige plan.

Skal vi opbygge selvtillid og indre styrke kan vi vælge at meditere på solar plexus med styrkende olier som rosmarin eller enebær som støtter den handlekraftige side i os.

Der er rigtig mange muligheder for at have indflydelse på vores mentale tilstand og iboende kræfter. At meditere betyder at rette opmærksomheden på  vores indre verden og det som bevæger os. For nogle er det nemmere end for andre og her er duften af æteriske olier en fantastisk hjælp til at fastholde opmærksomheden og forstærke det billede vi gerne vil have af os selv.

 
Næste >