Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Vi har 1 gæst online
Efterårets sanseolier PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Kerstin Rutschko
torsdag 14. oktober 2010

Når naturen udenfor begynder at skifte til kraftige efterårsfarver og mere kølige temperaturer, rykker vi indenfor og forbereder os til den lange mørke vintertid.


Vi bemærker det ikke altid så tydeligt, men det sker en gradvis tilpasnig, hvor vores aktivitetsniveau falder, og vi begynder at fokusere på andre ting som hygge, indendørs aktiviteter, læsning, musik. Vi har brug for flere timers søvn og bruger en masse energi for at holde på varmen. Vi ændrer på vores kostvaner og endda  immunsystemet skal være klar til nye udfordringer.

Mange mennesker reagerer på lysmangel, når dagene bliver kortere, grå og triste. Vejret har en dyb indflydelse på både kroppen og stemningslejet, da hele vores hormonsystem følger med og mere eller mindre dikterer, hvordan vi har det allerede når vi står op om morgen. Sensible og følsomme mennesker kan reagere med nedtrykthed, træthed eller måske med en decideret vinterdepression.

Æteriske olier fra aromaterapien kan være en stor hjælp til at støtte denne komplicerede omstillingsproces. Alle olier virker enten direkte ved at få hjernen til at udskille forskellige hormoner, de såkaldte neurotransmittere, som sender klare budskaber til hjernen, eller indirekte ved at aktivere sindsstemninger igennem duftstimulation.

Hvem har ikke prøvet at komme i julestemning ved at møde aromaen af en appelsin og nellikeknopper eller synke ned i dyb afslapning ved at snuse til en flaske lavendelolie?

Med synssansen kan vi blive inspireret af ca. 700 farver, men vores lugtesans kan differentiere op til 10000 dufte og dermed er chancen for at påvirke krop og psyke væsentlig større.

Sommeren er forbi, og lysmangel en realitet, men vi kan gøre meget for at støtte op omkring omstilling til vintertiden.
Her kommer et par eksempler på æteriske olier og deres kvaliteter og hvordan de kan hjælpe os med at hilse på den nye årstid.

TONKAOLIE
består rent indholdsmæssigt næsten udelukkende af cumarin, et stof som stimulerer produktionen af serotonin og beroliger flossede nerver og et rastløs sind.
Tonka er en meget sanselig olie, som inviterer til at drømme og skabe visioner. En lidt eksotisk duft, velegnet som meditationsolie i duftlampen, når der er brug for at pleje sjælen og finde frem til den indre ro.

BERGAMOTTEOLIE
har en lavendelligende effekt på psyken, nemlig afspændende og beroligende, men det er samtidig en meget inspirerende, frisk og glad olie.
Den bringer lys i mørke tider, hvad enten det er vinterperioden eller i kølvandet på svære krisetider. Hjælper med at se lysere på verden, når man føler, at alt virker gråt og håbløst. Kan også bruges som akuthjælpsolie - et par dråber på et lommetørklæde som inhaleres dybt, når de negative følelser tager over.
En skøn vinterolie, som med sikkerhed fremkalder den rette stemning af inspiration, kreativitet og hygge.

HIMALAYAGRAN
En skøn wellness-olie med en duft som formidler en følelse af frihed og styrke og er med til at fremkalde den dybe vejrtrækning.
Olien af den kæmpestore himalayagran, som vokser i Himalayas store bjergregioner, afspejler kraft, råstyrke og modstandsdygtighed; kvaliteter som især er ønskeværdige, når kroppen skal omstille til vintertid. Forebygger infektioner, styrker immunsystemet og øger koncentrationsevnen. Velegnet efter lange udmattende sygdomsforløb eller når man føler sig drænet for energi. En god olie til bade, fodbade eller i sauna, hvor den plejer og renser luftvejne og bihuler.

Sidst opdateret ( torsdag 14. oktober 2010 )
< Forrige Næste >