Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Stress i ferien PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Kiirsten Pedersen   
sndag 25. maj 2008

Sommertiden, vi har foran os, er for de fleste en rigtig dejlig tid, men enkelte personer eller familier kan ikke finde ud af at bruge tiden, så den bliver det, den var tænkt at skulle være: nemlig en fredens, pausens tid.

Der kan være mange grunde til at ferien ikke bliver det ønskede fristed/fritid.

1.     Du tager for meget arbejde med på ferien og  skuffer ægtefællens, børnenes forventninger om at være sammen med dig

2.     Du føler, at nu er der endelig ferie, så er der tid til at male huset, rengøre kælderen, rydde op på loftet osv., og når ferien er gået, har du ikke holdt ferie og du er frustreret over, at du trænger til ferie ovenpå strabadserne.

3.     Du er ikke vant til at have dine, mine og vores børn så lang tid omkring dig; føler de skal underholdes hele tiden, og løber sur i opgaven.

4.     Du er så overarbejdet fra de seneste måneders slid, at du når helt hen til 3. sidste feriedag, før du er stresset ned og kan nyde din ferie.

5.     Du har forventninger om, at du vil opleve noget helt nyt og anderledes, sætte nye vaner i gang, men udefrakommende ting som uventet besøg, regnvejr m.m. stikker en kæp i hjulet.

Ferien er en tid vi får mest ud af, hvis vi har planlagt den. Og hvis du til daglig føler tiden er for knap og nu skal du endelig nyde den kommende ferie, så er det endnu mere vigtigt, at du planlægger, så du ikke oplever at stå ved feriens afslutning og tænke: ”Hvad fik jeg så ud af denne ferie?”

Min erfaring fra min klinik fortæller mig, at det er meget vigtigt, at vi i god tid inden ferien begynder at rydde op til den, så der ikke er ”løse ender” når ferien begyndes, for disse løse ender kan fylde så meget i vores tanker under ferien, at det tager fornøjelsen fra ferien.

Undlad så vidt det er muligt at tage arbejde med på din ferie, de fleste mennesker kan godt undværes i 3 uger. Og hvis det er nødvendigt at tage arbejde med, så prøv, om det kan gøres på et fast tidspunkt hver dag, så det ikke pludseligt har fyldt hele dagen og blokeret for fornøjelserne. Skuffelse over at andre tager din tid, skuffelse over at du ikke kan sige fra, og skuffelse fra den øvrige del af familien over, at du ikke siger fra og holder fri sammen med dem, kan ødelægge en ferie. Så hvis du/I har planlagt aktiviteter i ferien, så gør ALT for at overholde dem, for ikke at skuffe dig selv eller andre. Især gør det ondt at komme til at skuffe børnene.

Det vil ofte ikke være nogen god ide at fylde en hel ferie med dagligdags gøremål, der blot ikke er nået i årets løb. Jeg mener ikke, man absolut helt bør undlade at male hus osv., men jeg mener, at ferie er til at holde ferie i sammen med den nærmeste familie, så der skal også være plads til andet end praktiske opgaver, og især hvis der er børn. Ellers kan børnene føle, der ikke er tid til dem.

Hvis du/I holder ferie med dine, mine og vores børn kræver det planlægning, især hvis I ikke ved hvordan disse børn trives sammen. Der er mange muligheder for aktiviteter, hvor børn kan få en hel dag til at gå, fx sommerlandene. Børn har ingen skade af at kede sig, deraf kommer opfindsomhed. Så vi skal som voksne også passe på ikke at fylde hele deres dag med aktiviteter, men give dem pusterum til selv at finde på, at få fantasien i sving.

Skal I køre langt med jeres børn i bil, kender vi alle lyden af et barn fra bagsædet: ”Er vi der ikke snart”, og det er ikke særligt morsomt i længden at høre på. Barnets tidsfornemmelse er ikke som voksnes, og forventninger får tiden til at føles lang, der bag i bilen. Planlæg at barnet har underholdning med. Lad det have vand med og ikke fx cola, for sukkeret i cola og saft gør barnet rastløst. Jeg syede mange lommer på et stykke stof, syede stropper på og hængte det på bagsiden at forsæderne, så mine børn havde et sted at opbevare deres ting og sager. Skulle vi på langfart, havde jeg købt småting at have med som overraskelser. Det kunne være små bøger, et lille spil med magneter, så brikkerne bliver på plads, en tegneblok m.m. Alt pænt pakket ind. Overraskelserne blev delt ud med passende mellemrum. Det fungerede rigtigt fint. Vi brugte også tit at tælle et eller andet fx traktorer, små søer eller broer.

Måske ideer du kan bruge.

Hvis du hører til de mennesker, der ser frem til ferien, fordi du er totalt udaset, vil jeg foreslå dig at geare ned inden du når ferien, så den ikke ødelægges af træthed og forkølelse, for nu har kroppen endelig tid til den forkølelse, der har luret lige om hjørnet de sidste par måneder. Det er synd for både dig og din familie hvis det ender sådan.

Har du ønsker om at sætte nye vaner i søen, så planlæg det grundigt inden, så du ikke mislykkes med opgaven. Taler vi om motion, har du måske brug for at forhøre dig hos sagkyndige for ikke at starte for hårdt ud. Er der tale om forkælelse af dig selv, så bestil tid i god tid inden ferien, så det ikke ender med ikke at blive til noget. Vi kender alle den med at i morgen vil jeg lige …, men i morgen bliver det ikke til noget, og så er 3 uger pludseligt gået.

Med disse ord vil jeg gerne ønske alle en livsbekræftende og herlig ferie. Lad englene passe på dig og dine kære.

Sidst opdateret ( lrdag 26. juli 2008 )
 
< Forrige   Næste >