Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Sådan laver du selv ghee PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Maryanna Morthensen   
onsdag 07. september 2011

ghee1.jpgEfter at have været fremme et stykke tid, ser det nu ud til, at de større supermarkeder har taget ghee af sortimentet igen.

Derfor fortæller jeg her, hvordan du selv kan fremstille den. Det er ikke spor svært og resultatet har den skønneste, lysegule farve.


Ghee (også kaldet klaret smør) er ren smørolie - dvs. alle fyldstoffer er fjernet, også dem, der for visse blodtyper gør smør til et betænkeligt valg. Ghee er som minimum neutral for alle blodtyper. For B og AB ikke-udskillere er den direkte gavnlig.


Til 490 gr. ghee skal du bruge:koldghee7.jpg
500 gr. usaltet smør, skåret i skiver
En tykbundet gryde
En skål, krukke, eller glas med bred åbning for oven (så ghee'en ikke er for svær at komme til). Af hygiejniske grunde bør der også være låg til
Et stykke rent lærred (et gammelt viskestykke, ostelærred eller lign. - fx et gazekompres*)
En si

*) Apotekets uvævede gazekompresser (10x10 cm Mesoft) er meget velegnede og mere hygiejniske end viskestykker, der hurtigt kommer til at lugte slemt uanset hvor meget de vaskes.


Smelt smørret ved moderat varme (4 på et alm. elkomfur). Skru ned på 1 lige før alt smørret er smeltet.
Det står nu og bobler og skummer de næste 45 minutter, mens vandindholdet i smørret fordamper. I den tid vil smørrets faste bestanddele udskille sig og falde til bunds og smørolien vil samle sig mellem skummet og dette grums.
Det er meget vigtigt at holde blusset så lavt, at smørolien ikke brankes, men de udskilte mælkebestanddele skal på den anden side også være begyndt at brune - det giver den bedste smag og hæver ghee'ens rygepunkt til 190 grader C.
Et højt rygepunkt gør produktet velegnet til stegning og sautering.
Du kan godt skumme skummet af - det kan give dig et bedre overblik over, hvor langt udskillelsesprocessen er.
varmghee200200.jpgNår de 45 min. er gået, sies grydens indhold gennem et klæde ned i den beholder, du vil bruge til din ghee. Afkøles.

← uafkølet ghee


Ghee kan tilsættes blodtypeacceptable smagsstoffer efter behag ved at tilsætte ingefær, kommen eller peberkorn i klaringens begyndelsesfase. 

Ghee har meget lang holdbarhed og kan holde sig mindst 3 måneder i stuetemperatur, 6 måneder i køleskab og op til 1 år i frossen tilstand. Smørolie bliver ikke harsk.

1 spsk. indeholder:
0,04 g protein
13 g fedt
0 g kulhydrat
0,5 g flerumættede fedtsyrer
4 g enkeltumættede fedtsyrer
8 g mættede fedtsyrer

Sidst opdateret ( onsdag 07. september 2011 )
 
< Forrige