Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Vi har 2 gæster online
Forside arrow Terapiformer arrow Aromaterapi arrow Hårpleje og æterisk olie
Hårpleje og æterisk olie PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Ulla Kvintel
torsdag 13. maj 2010
Anvendelse af æteriske olier i hårplejen får dels en direkte indvirkning på hår og hovedbunden, og dels plejer duften sindet.

Som en god frisør vil sige: "For at få et sundt hår, er det bl.a. vigtigt at have en sund (og afspændt) hovedbund, og at give håret beskyttende pleje. Kort hår behøver lige så god pleje som det lange, som alligevel kræver mere pasning, da det slides gennem en årrække, hvor det korte bare klippes af.

Selv har jeg et meget fint hår, som kan være ret vanskeligt at pleje. Tidligere udtørrede og spaltede det. Jeg brugte meget balsam, for at håret ikke skulle være lige som hø at rede ud, men balsam udtørrede håret i det lange løb, så jeg skulle også skifte mærke en gang i mellem. Balsam forhindrede ikke, at håret spaltede.
Shampooer med syntetiske tilsætningsstoffer udtørrede mit hår. Jeg har prøvet forskellige naturprodukter, og ikke alle er lige gode, men håret fik det dog bedre. Jeg er mindre stresset i dag, og det har selvfølgelig også en effekt.

Basis- og frøolier (jojoba, macademia & kamelia/natlys) i kurer tilfører håret elasticitet, smidighed og forskellige næringsstoffer.
Til tørt hår er det godt med få dråber basisolie i shampooen, så den ikke udtørrer håret, men der må ikke være så meget, at håret fedter.
Fedtet hår, tørt hår, kedeligt hår m.m. og hovedbundsproblemer, f.eks. psoriasis og eksem, kan plejes med æteriske olier. Hverken miljø, person eller frisør skades. Enkelte kan dog være overfølsomme eller sensible for nogle æteriske olier.

l dag plejer jeg håret med en naturlig kropsshampoo (som indeholder lidt olie til pleje af huden).
Så tilsætter jeg patchouli (æterisk olie), dels fordi den plejer spaltet hår og giver glans, dels fordi den er insektafvisende (lus m.m.), og endelig fordi jeg godt kan lide duften i håret. Patchouli er en duft, der holder længe, og hår er godt til at binde dufte. Patchouli er god til stress og giver harmoni. Længere tids anvendelse kan dog sløve, så der skal holdes pause.
Et lille eksempel på den fantastiske kraft, der er i de æteriske olier: mytologisk dækker patchouli over harmonisering via "triadens kraft" = kreativ, afbalancerende og transcendental kraft.

Det siger sig selv, at hvis den æteriske olie er økologisk, af god herkomst og skånsomt udvundet, er den optimal.

Nogle bruger ægte rosenolie til pleje af håret. Samtidig med plejen af håret, plejes også sindet.
En del andre æteriske olier er velegnet til håret, alt efter hårtype og hårplejeproblemer.

Gode æteriske olier til diverse hårtyper
Fedtet hår: Cedertræ, lavendel, citron, skovfyr, cembrafyr, salvie, citronmelisse
Tørt hår: Ylang ylang, rosentræ, rosengeranium, citronmelisse, honning
Blondt hår: Citron, grapefrugt, citrongræs, kamille
Mørkt hår: Sandeltræ, salvie, citron
Skæl: Lavendel, røllike, sandeltræ, citronmelisse, cypres
Hårtab: Rosmarin, citron, cembrafyr
Styrkelse af hovedbundens hårsække: Rosmarin, koriander, cedertræ
Afgiftning af hovedbunden: Cedertræ, tetræ
Spaltede ender: Rosentræ, sandeltræ, patchouli, ylang ylang – obs.: Hvis det skyldes mineralmangel, så er hjælpen fra olie begrænset.

Hårtonic til glansløst hår
Forbedrer spændstigheden i hovedbunden, styrker håret, og giver fin duft.
Den skal masseres ind i hovedbunden og sidde i håret i 5 min. Vaskes ud med en neutral eller tilpasset shampoo.
Tonic: 250 ml orangeblomst/rosenhydrolat, 1 spsk æbleeddike, 3 dr. rosengeranium, 4 dr. rosmarin, 3 dr. enebær, 1 dr. ingefær

Tonic til lyst hår:
250 ml orangeblomst/rosenhydrolat, 1 spsk æbleeddike, 2 dr. kamille, 1 dr. citron

Til mørkt hår:
250 ml orangeblomst/rosenhydrolat, 1 spsk æbleeddike, 2 dr. rosmarin, 1 dr. rosengeranium, 1 dr. rosentræ

Kurolie til medtaget hår – affarvet/ permanentet:
10 ml jojobaolie, 10 ml kameliaolie, 30 ml macademiaolie/avocadoolie, 15 dr. rosentræ, 5 dr. rosengeranium, 5 dr. sandeltræ, 5 dr. lavendel.
Kurolie til fedtet hår: 10 ml jojobaolie, 10 ml natlysolie, 30 ml macademiaolie, 12 dr. bergamot, 13 dr. lavendel

Kurolie mod skæl:
10 ml jojobaolie, 10 ml vildroseolie, 30 ml macademiaolie, 10 dr. eukalyptus eller rosmarin + ekstra pleje

Hår og hovedbund har også behov for vitaminer og mineraler, mens håret endnu er levende i hårsækken.
Fiskeolie og bl.a. frøolien natlysolie indeholder mange flerumættede fedtsyrer, som har en vigtig betydning for vores stofskifte, hud og hermed også for håret. En del oplevet øget hårvækst ved at spise fiskeolie, som man spiste levertran i gamle dage, eller ved indtagelse af kapsler.

Med alderen var jeg blevet ret tyndhåret, fordi jeg fældede temmelig meget. Jeg læste om biotins fine indvirkning på håret. Jeg har taget 1 biotin- + en fiskeoliekapsel om dagen i snart 3 år, og jeg har aldrig haft så kraftigt hår, som jeg har nu og fælder næste ikke.
Håret er blevet stærkere, og det spalter ikke længere. Biotin er også godt for neglene.
Kuren skal strække over et ½ år, men først da begyndte jeg for alvor at kunne se virkningen. Stopper jeg med biotin, så begynder jeg at fælde - næsten med det samme.
Biotin har i øvrigt også hjulpet på noget eksem hos nogen, har jeg set. Hermed er slet ikke sagt, at det hjælper på al eksem og hos alle.

Jeg har hjulpet en økologisk frisør i gang for ca. 12 år siden (4 saloner). Nu ved hun mere end jeg ved om hårpleje med æteriske olier.
Jeg håber, at dette kan give inspiration til kærlig pleje at håret.

Sidst opdateret ( mandag 24. januar 2011 )
< Forrige Næste >