Kunstterapi er at kombinere terapi og en kreativ udtryksform. Kunstterapi er et kreativt værktøj, hvor der arbejdes med f.eks. tegning, maleri, ler, drama, krop og bevægelse, musik, stemme, drømme – suppleret med samtale.
Kunstterapien er et kreativt værktøj, der kan bruges, der hvor ordene stopper - hvor du har brug for at udtrykke dit indre univers, på en anden måde – før du kan sætte ord på, hvad det er, der kører rundt inde i dig af kaos, følelser, angst, sorg, vrede, længsel.
Det er ofte oversensitive mennesker – folk, der opfanger andres stemninger, følelser fra da de var børn, som opsamler til de er ved at koge over, på et tidspunkt som voksen, fordi nu kan de ikke rumme mere, - fordi de selv forsvinder – og så er det utroligt svært at sætte ord på – for de ved ikke hvad det er – de mærker bare, at de har det enormt skidt, er sårbare – har ingen selvtillid.
Hvad kan kunstterapi bruges til ?
Kunstterapien er for børn, unge og voksne, folk med psykiske problemer og det kan bruges både forebyggende og i behandling. Eller af folk, der har lyst til at arbejde med egen udvikling.
Kunstterapien kan åbenbare et indre univers, som kan være fuldstændigt skjult for omverdenen.
Hvordan er en behandling ?
F.eks. hvis det er et barn vil terapeuten ofte lade barnet arbejde med ler, tegning, maleri, eller leg (rollespil, dukker) - terapeuten arbejder også, eller er med i legen, de snakker om det, de laver – en behandling vil vare ca. ¾ time. Og et forløb kan være 2 – 3 gange til 20 eller mere, afhængig af hvilke problemer barnet har.
Ved unge eller voksne vil det ofte være tegning, maleri, (rollespil) drømmetolkning, hvor der først vil være en samtale – derefter arbejder klienten – derefter afsluttende samtale, en behandling vil vare ca. 1 time.
Her vil der også ofte indgå, at arbejde med klientens drømme fra gang til gang.
Og igen vil et forløb være 2 – 3 gange til 20 eller mere, afhængig af hvilke problemer klienten har.
I arbejdet med børn, unge og voksne er terapeutens rolle at hjælpe klienten til selv at finde løsningsmodeller på problemerne. Kunstterapeuten arbejder ofte også med grupper på mange forskellige måder, hvor musik, drama, dans, maleri, ord (f.eks. digte) stemme, sang indgår – her gælder det samme, at arbejde på at få større selvindsigt. (Og her kan også arbejdes med gruppen – at forstå, hvorfor vi reager på hinanden positivt eller negativt.)
Kunstterapi kan også være at arbejde med, eller at give det indre liv et udtryk – uden at snakke om det.
Hvor bruger man kunstterapi ?
Kunstterapi bliver i England, USA og Canada brugt på hospitaler, hvor kunstterapeuten samarbejder med psykiateren, psykologen og lægen, som en del af et behandlingsforløb.
I disse lande er uddannelsen ofte en længere universitetsuddannelse på flere år.
I Norden, og i Danmark, er kunstterapeuter ofte privatpraktiserende, nogle få bruger den i systemet, fordi de har anden behandleruddannelse, eksempelvis som familieterapeut, som er godkendt i vores sundhedssystem, og andre har samarbejde med psykologer. I Norden er det en privat uddannelse, hvor grundmodulet varer 3 år og modul 2 varer 1 år.
Der stilles krav om en grunduddannelse af kunstnerisk eller social karakter, f.eks. pædagog, lærer, psykolog, kunsthåndværker, læge, sygeplejerske, ergoterapeut eller lign.
Der findes kunstterapiuddannelser i andre lande, såsom Tyskland og Schweiz.
Kunstterapi har været anerkendt i USA siden 1940.
Der er skrevet flere bøger om kunstterapi på engelsk.
Danske bøger :
Det Skabende Menneske – af Vibeke Skov
Heltudviklingen i Parforholdet – af Vibeke Skov
J. F. Willumsen/Bjerget, Kvinden, Selvet – af Lise Buurgård
Kunsten at Forme et Sprog – af Kis Henriksen
Mand, Vi må Gøre Noget ved de Kvinder - af John Bonnesen Wolf
Her finder du en oversigt over kunstterapeuter i Danmark:
www.kunstterapeuter.dk
(Foreningen for Kunstterapeuter).
© Maj-Britt Fuglsang Pedersen
|