Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Forside arrow Terapiformer arrow NLP arrow Hvorfor rygestop?
Hvorfor rygestop? PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Peer Raff Andersen   
lrdag 31. januar 2009

rygningnejtak1.jpgFor hver pakke cigaretter du ryger, tager du i gennemsnit 3 timer og 40 min. af dit liv, så for hver pakke du lader forblive slukket, vinder du tid. Tid til dine kære, tid til at nyde mere af livet, tid til det som du ønsker at nå!

rygerlunge-rasklunge.jpglup-paa5.jpgHvorfor stoppe med at ryge? Ja, billederne bør tale for sig selv! Lungen til venstre er fra en ryger; den til højre er fra en ikke-ryger.
Det ses tydeligt, at tjæren fra tobak trænger igennem lungevævet og herudover nedbrydes alveolerne (lungeblærerne) for enden af luftvejene, hvor ilten går i blodbanen. Membranen mellem alveolerne og blodet er kun en mikrometer (= 1/1000 mm) tyk. Aflejringer i denne membran gør, at den bliver nedbrudt. Derved bliver overfladearealet i lungerne mindre og det bliver sværere at trække vejret og der overføres mindre ilt til blodbanen og dermed også til kroppens øvrige organer.

Dette kan medføre sygdomme som: Kræft i lunger, strube, spiserør, blære, nyre, bugspytkirtlerne og livmoderen. Højt blodtryk, hjertelidelser, skader på hud, negle, tænder og komplikationer under graviditet.

Det siges at nikotin er så giftigt, at en teske er nok til at slå en hest ihjel.

Hvis du ryger så tænk over, hvilken følelse det udløser i dig at ryge? (Ro, afslappethed, tryghed, afstressning eller andet.) Det er altid en følelse der ryges for at opnå. Det er det samme som når der overspises; stofmisbrug og alkoholisme osv. viser det samme. Hvilken følelse er det, du søger, hvad kan grunden være til, at du søger denne følelse og hvornår kom dette behov første gang til dig?

Det kan være disse spørgsmål, en behandler stiller dig. Forestil dig så hvordan livet ville have været, hvis du ikke havde fundet denne metode (rygning) til at klare de sværere end nemme situationer i livet!

cykeloplevelse2.jpgTænk over, om du er klar til at klare livet på en mere sund måde. Forestil dig, at du kan klare hvad som helst, der møder dig i livet og at du kan klare det uden at bruge metoder, der ender med at tage dit liv fra dig! Der dør 14000 mennesker pga. rygning i Danmark hvert år. Det svarer til, at hver anden ryger vil dø af sin rygning og i gennemsnit er det et liv, der er 10 år kortere, end det kunne have været.

En 25-årig mandlig ryger kan se frem til at slutte livet med 13½ år med belastende sygdom. En tilsvarende kvinde kan se frem til at slutte livet med belastende sygdom i 17 år.

For at sætte dette i endnu mere perspektiv så skriver Kræftens Bekæmpelse at hvert år dør:
13871 af rygning.
3012 af alkohol.
1348 af overvægt.
1084 af stofmisbrug.
516 i trafikken.
296 af usikker sex.

Der findes mange måder at stoppe på. Stop selv, der er kommuner, der udbyder gratis rygestop, hypnose, terapi, akupunktur osv. Der er også plaster = nikotin gennem huden = hudkræft, samt tyggegummi = nikotin i mund, svælg, spiserør mave og tarme = kræft alle disse steder.

Så når jeg bliver spurgt til råds om, hvordan et rygestop skal foregå, så er svaret: Prøv at stoppe selv og hvis det også kræver hjælp, så opsøg en alternativ behandler.

Kilder til tal i teksten:
Juel, Sørensen, Brønnum: Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark. Statens Institut for Folkesundhed for Sundhedsstyrelsen, 2006.
Doll, Peto et al.: Mortality in relation to smoking: 50 years’ observations on male British doctors, 2004.
Kræftens Bekæmpelse.

Sidst opdateret ( mandag 02. februar 2009 )
 
< Forrige   Næste >