Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Vi har 1 gæst online
Kål PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Anne van der Merwede   
onsdag 14. maj 2008

I Nordeuropa var kål hovednæringsmiddel i mange hundrede år, særligt om vinteren havde kål stor betydning. Det skyldes, at de kompakte hoveder med de overlappende blade vokser godt i koldt vejr, længe efter at frosten har taget de løsere salathoveder.


Alle slags kål, dyrket i den vestlige verden, stammer fra den samme familie: Brassica-familien, også kaldet korsblomstfamilien.
Kål og især grønkål, broccoli og savoykål er noget af det sundeste, man kan give sin krop.
Brassicafamiliens grønsager hører til gruppen af grove grønsager, som der virkeligt er gods i. Fiberindholdet er i top, og under fordøjelsen dannes en slags fibergelé, der binder affaldsstoffer, toksiner og overskydende hormoner til sig, så de ikke optages i kroppen.

Grønsagerne indeholder bl.a. betakaroten, folinsyrer (B9), C-, E- og K-vitaminer, kalk, kalium, jern og fytokemikalierne glukosinolat, lutein og sulforafan.
Det er især det høje indhold af glukosinolat, der gør kål til topscorer i puljen af sunde grønsager.
For at få det fulde udbytte af kålens glukosinolater (svovlforbindelser), skal de friske blade eller buketter snittes og tygges grundigt. Det bedste er at spise dem rå eller højst opvarme grønsagerne i 3 minutter.
Når kålen findeles, frigøres et enzym, der nedbryder glukosinolaterne til aktive forbindelser, bl.a. indoler og isothiocyanater, og det er disse to nedbrydningsprodukter, der er meget virksomme.
Isothiocyanater virker fortrinsvis ved at beskytte kroppen mod påvirkning af kræftfremkaldende stoffer, mens indoler har en afgiftende og udrensende virkning.
Isothiocyanaterne sætter gang i kroppens egne forsvarsmekanismer ved bl.a. at øge aktiviteten af kroppens egne antioxidanter.
Antioxidanter er forsvar mod frie radikaler, der kan være medårsag til tidlig aldring og nogle af de velfærdssygdomme, vi kender i dag.

”Hvis mennesker blev tiltrukket af det, der er sundt for dem, ville biograferne sælge papbægre med varm broccoli med smør og fodboldstadioner ville specialisere sig i broccoli på en bolle med sennep og pickles.”
Citat af Jeanette Ferrary og Louise Fiszer i bogen ”Kostens naturlige Farvekode”.

Sidst opdateret ( mandag 08. september 2008 )
 
< Forrige   Næste >