Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Misbrug stresser PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Kiirsten Pedersen
søndag 09. august 2009

Mange mennesker befinder sig i et misbrugshelvede af den ene eller anden art. Misbrug kan dreje sig om alkohol, narko, medicin som de klassiske, men også shopping, mad og magt kan misbruges.

I alle tilfælde giver det livet en meget stressende dimension og ikke kun for personen selv, men i høj grad også for omgivelserne. Samtidig vil nogle former for

misbrug være direkte skadelige for kroppen, andre for økonomien og andre igen skader forholdet til omgivelserne.

Fælles for alle former for misbrug, som for alle handlinger i øvrigt, er, at der ligger en positiv hensigt bag. Denne positive hensigt kan være meget forskellig fra person til person. Hos nogle kan den positive hensigt være at dulme en smerte, hos andre at skabe sig et mod, hos andre

igen at skabe et bedre selvværd ved at træde på andre, men i virkeligheden går det oftest den modsatte vej: Man når ikke den positive

hensigt. Ved altid at tænke på, at der bag enhver handling er en positiv hensigt, gøres det muligt at tilgive en person, men samtidigt at fordømme handlingen fra samme person.

Alkoholikeren, der dulmer en følelsesmæssig smerte, skaber en ny ved at svigte sine nærmeste, og så skal DEN dårlige samvittighed også dulmes. På den måde vokser mængden af smerte, skruen uden ende.

Shopaholicen, der køber vildt og ukritisk ind og belaster sin og familiens økonomi, forsøger måske at styrke sit selvværd gennem smart tøj eller at føle sig rig ved at bruge løs, men opnår i stedet at føle sig fattig, når kontoen er tømt d. 10. i måneden.

Madmisbrugeren har måske lært som barn at overspise for at tilfredsstille sin mor, og fortsætter ubevidst mønsteret som voksen.

Magtmisbrugeren, som ofte vil være skruppelløs i sine handlinger, prøver at styrke sin selvværdsfølelse ved at træde på andre og derved højne sig selv. Han/hun opnår det modsatte, idet vedkommende mister andres respekt fuldkomment. Respekt skal man gøre sig fortjent til; den kan ikke opnås gennem magtmisbrug. Magtmisbrugeren skaber kun frygt hos sine omgivelser, og frygt er langtfra det samme som respekt. Men hos magtmisbrugeren sættes der ofte lighedstegn mellem frygt og respekt.

For at ændre adfærdsmønstre, er det vigtigt at se på dit hvorfor. Hvorfor drikker du, hvorfor overspiser du? Hvorfor har du brug for at misbruge magt? Grundene vil være mange og der er ofte mere end en grund til problemerne. Men kun ved at finde dit hvorfor, kan dit mønster ændres, fordi der derigennem kan opstå et behov for en anden måde at leve livet på. Det kan måske være en god ide at få hjælp af en god ven eller et familiemedlem, der har din fortrolighed til at se på dit hvorfor, og hvad der kan sættes i stedet. Måske finder du en god behandler der kan hjælpe dig gennem forløbet. Når du har fundet dit hvorfor, og du har fundet, hvad du vil sætte i stedet begynder du at ændre adfærd.

Et eksempel: Hvis dit hvorfor du drikker eller spiser, er at dulme en dårlig samvittighed over en handling, du fortryder, så vil det være adfærdsændrende at kikke på samvittigheden, om den er blevet en vane, og hvad du kan sætte i stedet. En fortsat dårlig samvittighed over et eller andet er en fortsat straf af dig selv. Fortjener du fortsat at straffe dig selv, eller fortjener du og dine nærmeste, at du lægger det bag dig og kommer videre?

Der sker kun ændringer i vores liv, når vi begynder at tænke eller handle anderledes. Men dybe og grundlæggende ændringer kommer sjældent over en nat. De tager tid, ofte lang tid, men det lønner sig at gå i gang med at kikke på sit hvorfor, hver gang man tænker eller handler

uhensigtsmæssigt. Men ingen ændringer sker før behovet for noget andet end det vanlige opstår, og et nyt behov opstår, når hvorfor er blevet opklaret.

Jeg ønsker dig held og lykke med at ændre i dit liv, der hvor du føler du ønsker ændringer.

Sidst opdateret ( torsdag 22. oktober 2009 )
< Forrige Næste >