Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Vi har 1 gæst online
Olier A-B PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Ulla Kvintel   
sndag 04. maj 2008

duft1.jpgÆteriske olier anvendes bl.a. til at skabe et bedre indeklima, de kan skabe forskellige sindsstemninger, foruden at de anvendes i aromaterapi. I dette leksikon kan du læse kort om alle de forskellige olier. De er inddelt i alfabetisk orden.

 Navn  Beskrivelse
Agermynte (japanske myntedråber) Latinsk navn: Mentha arvensis.
Denne mynte kommer fra Primavera Lifes eksklusive biologiske projekt i Nepal. Mentol indholdet er helt oppe på 70 - 80%. I handelen går olien oftest under navnet "Japansk mynte", den kaldes også kornmynte og markmynte.
Egenskaber for kroppen: Virker antiseptisk og lettere smertestillende. god til sportsmassage, søsyge, nogle typer af hovedpine, forkølelse og mod visse insekter.
Egenskaber for sjælen: Er forfriskende, styrkende, stimulerende og koncentrations fremmende.
Duft: Dufter typisk mynte-mentol agtigt, skarp og lidt mere rå end pebermynte.
Kilde: Vanddamp destillation af urten. Oprindelse: Nepal. Flygtighed: Topnote.

Alba Rose, cremehvid rose(Kazanlik rose)

Latinsk navn: Rosa damascena.
Den ældste af rosenarter. En del myter og symbolik knytter sig til den. Den var elsket som kærste-/brudeblomst. Kendt via engelske herskabshuse som "Rose from York".
Rosa damascene (Rosen fra Damascus) dyrkes idag i Kazanlikdalen i Bulgarien, og kaldes derfor i dag Kazanlikrose, den er også den rose som er kendt som "olierosen".
Duft: Fyldig rosenagtig, sød, let krydret, fyldig rund og berusende dyr. (som en blanding af Bulgarsk rose og majrosen). Oprindelse: Bulgarien.
Flygtighed: Middel note.
Amyris (indisk sandeltræ) Latinsk navn: Amyris balsamifera. Amyris den såkaldte vestindiske sandeltræ vokser rundt omkring ved det Karibiske hav og på mange af øerne. Ud over en vis lighed i den træagtige duft, har den ingen biokemisk lighed med den ostindiske sandeltræ.
Egenskaber for kroppen: Hudstabiliserende, kan anvendes til børn, er en god fiksator.
Egenskaber for sjælen:
Virker afspændende, beroligende, afbalancerer og giver orden i følelserne.
Duft: Dufter træagtige og varmt.
Kilde: Vanddampdestillation af det ituskårne træ.
Oprindelse: Vestindiske Øer.
Flygtighed: Bundnote.
Angelika rod (kvan rod) Latinsk navn: Angelica archangelica. Planten går under betegnelserne angelica/englerod, ærkeengelrod/kvan. Den er en traditionel bestanddel i mange urtelikører. Af planten udvindes en frø- og en rodolie. Den sidste er mere aromatisk og stærkere i duften.
Egenskaber for sjælen: Virker styrkende, opbyggende, afbalancerede, varmende og styrker udholdenheden og indre stabilitet.
Duft: Dufter bitter aromatisk, jordagtig og krydret.
Kilde: Vanddampdestillation af roden.
Oprindelse: Ungarn/Indien. Flygtighed: Middel note.
Anisfrø Latinsk navn: Pimpinellea anisum. Egenskaber for sjælen: Virker afspændende, afbalancerede og stabiliserede.
Duft: Dufter sødt, varmt, fennikel agtig, luftig og levende.
Kilde: Vanddampdestillation af frø.
Oprindelse: Italien. Flygtighed: Topnote.
Bør kun anvendes i små doser.
Appelsin Latinsk navn: Citrus sinensis. P.g.a. dens forfriskende, inspirerende, stemnings løftende og dens varmende effekt, er det en af de mest populære olier. Den formidler livsglæde. Egenskaber for kroppen: varmer, opløfter, antidepressant, antiseptisk, styrker fordøjelse, giver energi, dæmper infektioner og køler.
Egenskaber for sjælen: Afbalancerende, stemningslysnende, formidler livslyst og enrgi, giver optimisme og koncentration.
Duft: En frisk, liflig, varm, sød og frugtagtig duft.
Kilde: koldpresset af frisk frugtskal.
Vigtigste indholdsstoffer: limonen, myrcen. Oprindelse: Sicilien, Italien. Familie: Ruatceae - rudevæksterne.
Flygtighed: Topnote.
Generelt øger alle citrus olier lysfølsomheden (fotosensibiliserende), så de bør ikke anvendes mindst en time før solbadning, så huden farves uens.
Alle citrus olier skal opbevares koldt.
Basilikum Latinsk navn: Ocimum basilicum. Egenskaber for kroppen: Virker antispastisk, køler, sedativ/beroliger, smertedæmper, styrker kropsfunktionerne, fordøjelsesfremmer, insekticid, styrker Q-energi. Afbalancerede specielt på nervesystemet.
Egenskaber for sjælen: Giver nærvær og virker plejende, motiverende, styrkende, afbalancerende, koncentrations fremmende, opmuntrende og kaldes derfor ofte anti-stress-olie.
Dufter: En sød, krydret og frisk duft med en anis note.
Kilde: Vanddamp destillation af friske blomstertoppe. Oprindelse: Egypten/Italien. Flygtighed: Topnote.
Se også: Citron-basilikum og tulsi = hellig basilikum.
 Basilikum, hellig (tulsi) Latinsk navn: Ocimum sanctum.
Kilde: Blade.
Oprindelse: Nepal/Indien.
Flygtighed: Topnote.
Bay (allehånde art) Latinsk navn: Pimenta racemosa. Bay har en tradition som hårplejemiddel. Tidligere anvendtes Bay-rum (udtræk af bladene fra baytræet i rom) til hårvand. Den minder meget om allehånde.
Egenskaber for sjælen: Virker ansporende og stimulerende.
Duft: Dufter krydret med en mandigt krydring af Krydernellike note.
Kilde: Vanddampdestillation af blade.
Oprindelse: Vestindien. Flygtighed: Topnote.
Bergamotte Latinsk navn: Citrus bergamia. Bergamotte er den vigtigste af alle citrusolier. Den er en berømt ingrediens i Aqua Mirabilis, senere kaldet Eau de Cologne. Den giver også duft og smag til Earl Grey te og altheabolsjer.
Egenskaber for kroppen:  Virker antiseptisk, antispastisk, febersænker, stimulerer fordøjelse, styrker tarmsystemet, insek-ticid, sår-og arheler, stress relateret problemhud, køler børnesygdoms hud udslet (i en basisolie), deodorant, sedativ. Egenskaber for sjælen: Virker afbalancerende, opløftende ved lettere depression og nervøsitet.
Duft: En delikat, frisk og frugtagtig duft med en snert af blomster.
Kilde: Koldpresset af frisk skræl. Oprindelse: Italien. Flygtighed: Topnote.
Generelt øger alle citrus olier lysfølsomheden (fotosensibiliserende), så de bør ikke anvendes mindst en time før solbadning, så huden farves uens.
Alle citrus olier skal opbevares koldt.
Bitterorange/pommeranskal Latinsk navn: Citrus aurantium. Pommeranstræet giver os tre slags olie, bitterorange af skrællen, neroli af blomsten og petit grain af kviste og bladene. Den indkøbes som alle andre italienske citrusolier direkte fra Sicilien, så en første klasses olie kan udbydes.
Egenskaber for sjælen:  Virker afbalancerede, forfriskende, oplivende, letter en trykket stemning, mod stress og anspændelse.
Duft: Dufter skarpt frugtagtig, varm og sød og ikke bitter som smagen.
Kilde: Koldpresset af frisk skræl. Oprindelse: Italien. Flygtighed: Topnote.
Generelt øger alle citrus olier lysfølsomheden (fotosensibiliserende), så de bør ikke anvendes mindst en time før solbadning, så huden farves uens.
Alle citrusolier skal opbevares koldt.
Blodappelsin Latinsk navn: Citrus sinensis. Blodappelsinen hører til Moro-orangen (moro-appelsinen) Den har en delikat, svagt syrlig og rund aroma. Denne er en Demeter kvalitet fra Sicilien, altså en første klasses olie.
Egenskaber for kroppen: Varmer, opløfter, antidepressant, antiseptisk, styrker fordøjelse, giver energi, dæmper infektioner og køler.
Egenskaber for sjælen:  Formidler energi og livsglæde, stemnings løftende og afbalancerede. Giver optimisme og koncentration.
Duft: Dufter frugtagtig-frisk, varm og sød som appelsin. Kilde: Koldpresset af frisk frugtskal.
Vigtigste indholdsstoffer: Limonen, myrcen. Oprindelse: Sicilien, Italien. Familie: Ruatceae - rudevæksterne.
Flygtighed: Topnote.
Generelt øger alle citrusolier lysfølsomheden (fotosensibiliserende), så de bør ikke anvendes mindst en time før solbadning, så huden farves uens.
Alle citrusolier skal opbevares koldt.
Blå kamille Latinsk navn: Chamomilla recutita. Den er hovedsagelig fysisk virkende.
Egenskaber for kroppen: Den virker betændelseshæmmende, antimikrobisk, antiinflamatorisk, god til hudpleje, kroniske eksemer (acne m.m.), forkølelse, maveproblemer, mavestress, svamp (candida og trøske). Stress-beskytter mod alkohol og nogle medikamenter m.m..
Egenskaber for sjælen:  sjæleligt køler den nervesystemet, beroliger, afspænder.
Kilde:  Vanddamp-destillation af blomsterne.
Oprindelse: Italien. Flygtighed: Middel note.

Brændenælde (essens)

Latinsk navn: Urtica dioica.
God at anvende eller tilsætte basisolier ved forårs- og renselseskure.
Egenskaber for krop og sjæl: Virker afbalancerede og rensende.
Duft: Den smaragdgrønne olie dufter blidt af grønne blade og varm sommerjord.
Kilde: Co-destillation af blade.
Oprindelse: Frankrig.
Bulgarsk rose, rød rose (Kazanlik rose) Latinsk navn: Rosa damascena.
Også kendt som Rose Otto. Bulgarsk rose er den rosenolie vi forbinder med den fineste og mest attraktive:  den dunkle røde rose. Nogle finder, at den er alt for tung. Til fyrige kvinder og mænd viser den, den "dybe kærlighed".
Rosa damascene (Rosen fra Damascus) dyrkes idag i Kazanlikdalen i Bulgarien, og kaldes derfor i dag Kazanlikrose, den er også den rose som er kendt som "olierosen". Duft: Sød, fyldig, moden, varm, dyr blomsteragtig og krydret - dyb til tung. Lidt orientalsk og honningagtig.
Oprindelse: Bulgarien.
Flygtighed: Middel note.
Krybende bjergfyr Latinsk navn: Pinus mugo. Oprindelse: Østrig/Italien. Flygtighed: Top/Middel note. 

 

laegikurv.jpg

 

Sidst opdateret ( tirsdag 18. august 2009 )
 
< Forrige   Næste >