Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Supersunde fødevarer: A-Å PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Anne van der Merwede
tirsdag 26. april 2011
indkoeb1.jpg Der er så mange fødevarer at vælge imellem. Tjek denne lille liste over nogen af de supersunde af slagsen. Nogle er de rene lækkerier!

ananasskiver8.jpg A for ananas , der er fyldt med sødme, fibre og enzymer, som hjælper din fordøjelse. Ananas smager vidunderligt, som den er skåret i mundrette bidder, den passer til i det asiatiske køkken, og den er velegnet til bagning og desserter.

B for bælgfrugter som giver dig vegetabilske proteiner, komplekse kulhydrater, mange fibre og B-vitaminer. De er gode netop nu, hvor din krop har glæde af varmende supper og gryderetter.

C for citron , som styrker dit immunforsvar. Rigtigt godt netop nu, hvor forkølelser og måske influenza florerer. Du kan også bruge skallen, hvis den ikke er sprøjtet. I skallen sidder de sunde fytostoffer (plantestoffer) kaldet limonen.

D for dijonsennep , der består af malede sorte eller brune sennepskorn, blandet med hvidvin, saft af umodne druer og krydderier. Sennep indgår i saucer, vinaigrette og marinader eller serveres sammen med ketchup og en god pølse.

E for enebær , som har en krydret duft og en bittersød smag med en lidt peberagtig eftersmag. Enebær egner sig fint til efterårets og vinterens kraftige retter, fx vildtretter og okseragout eller sammen med kål. Enebær passer også fint til patéer, og de kan bruges hele eller knuste i marinader.

F for fuldkorn , der er en god kilde til kulhydrater, som er hjernens vigtigste brændstof. Fuldkorn indeholder flere forskellige B-vitaminer, der forbedrer hukommelsen og beskytter din hjerne mod aldring. Kornets skaldele indeholder langsomt omsættelige kulhydrater, som holder blodsukkeret stabilt.

G for græskarkerner , der har et højt indhold af mange vigtige mineraler (zink, selen, jern, kobber og mangan), som alle er vigtige for kroppens sundhed. Kernerne indeholder også B- og E-vitaminer, ligesom de er en kilde til proteiner og fedtsyrer. Det høje indhold af zink fremmer sårheling og gavner blærehalskirtlens funktion. Kernerne kan bruges til bagning, eller drysses over salater, pastaretter, ris eller supper.

H for hvidløg . Det mest aktive stof i hvidløg er svovlforbindelsen allicin. Det virker antibakterielt og kan holde, selv den mest barske forkølelse, på afstand. Svovlforbindelsen stimulerer også din lever til at afgifte mere effektivt.

I for ingefær , som er basisingrediens i det asiatiske køkken, hvor den bruges til supper, saucer, marinade og retter med fisk, kød eller tofu. Ingefær er også pikant i marmelade og til bagning. Ingefær er rigtigt godt, hvis du lider af gigt eller ledsmerter, da det virker anti-inflammatorisk.

J for julesalat , som har ry for at være bitter, men tilberedning som dampning eller gratinering kan mildne den bitre smag. Der findes mange lækre retter med julesalat, gratineret med ostesauce, braiseret og serveret som garniture til kød eller fjerkræ, stegt med skinke - eller i salater, hvor den kan anvendes rå. Den bitre smag er med til at stimulere din lever til at afgifte optimalt.

K for kylling , som har magert kød (hvis du ikke spiser skindet) og proteiner, der er lette at fordøje. Kylling smager godt og kan varieres i det uendelige. Du kan tilberede kyllingen hel eller parteret, i ovn, på grill, i gryde eller i wok. Økologiske kyllinger indeholder mere bindevæv, fordi de går mere og lever længere. Det betyder at de smager af mere, men også at kødet har lidt længere tilberedningstid.

L for laks , der indeholder omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for din hud, din hjerne og nerveceller og overførsel af signaler mellem nervecellerne. Laks indeholder også selen, en vigtig antioxidant og D-vitamin. Nyere forskning tyder på, at mange ikke får nok D-vitamin, især ikke om vinteren, hvor der ikke er så meget sollys.

M for mandler , der indeholder kalk og magnesium til dine knogler og masser af god mandelolie til din hud. Desuden indeholder mandler fibre, som din fordøjelse har brug for. Du kan riste dem i en 150° varm ovn ca. 20 minutter. Det giver mandlerne en lidt anderledes og måske mere intens smag.

N for nødder , som er sunde og giver dig masser af næringsstoffer, fx mineralerne kalk og magnesium, B- og E-vitaminer, proteiner, fibre og umættede, sunde fedtsyrer.
Nødder tæller et utal af varianter som pistacienød, cashewnød, den nordamerikanske pekannød, paranødden fra Amazonas, valnød, hasselnød, jordnød og macadamianødden, der stammer fra Australien.

O for oliven og olivenolie , som begge indeholder de monoumættede fedtsyrer, bl.a. oliesyrer, der menes at kunne være med til at forebygge brystkræft og nedsætte risikoen for hjerte-karsygdomme. Oliven og olivenolie indeholder også E-vitamin, der er med til at holde din hud smidig og elastisk.

P for persille , som indeholder store mængder folinsyrer, der er nødvendig for dit nervesystem og for afgiftning. Persille dufter næsten af jern og C-vitamin, som er godt for blodprocenten. Spis persille rå og spis den på - eller til alt, hvad du har lyst til.

Q for quinoa , et korn fra Sydamerika, fyldt med gode proteiner og fibre. Quinoa skylles og koges ca. 15 minutter og derefter kan den bruges som tilbehør, i supper eller som ingrediens i salat. I en salat kan du blande quinoa med finthakket grønkål og granatæblekerner og til sidst dryppe dressing over. Quinoa er glutenfrit og derfor kærkomment hos de, der ikke tåler gluten.

R for reje , som er et lille krebsdyr, meget mager og med stor anvendelighed. De kan serveres både som forret og hovedret, alene eller sammen med pasta og grønsager eller i risretter. De giver gode proteiner, B12-vitamin - og E-vitamin og selen, som styrker dit immunforsvar.

S for spinat , som er en sand skat af næringsstoffer, bl.a. betakaroten, C- og K-vitamin, co-enzym Q10 og klororfyl. Spinat indeholder også lutein, som er vigtig for dine øjne. Spinat spises rå i salater eller sammen med ristede pinjekerner og avocado. Spinat klæder laks, er flot i grønsagslasagne og passer i supper, til wokretter og omeletter.

T for tofu , som du kan vælge, hvis du vil have vegetabilske proteiner. Tofu er et skærefast produkt, som ikke smager af meget i sig selv, men tager smag fra de urter og krydderier, som du tilbereder det med. Tofu findes også i som en blødere "silke-tofu", som er velegnet til dressing, dip og smoothie.

U for urtete. Kamillete der er lavet af kamilleblomster og blade og som virker beroligende, te af citron eller pebermynte der hjælper fordøjelsen, eller brændenældete. Brændenælde er en te, der virker basisk i kroppen, den indeholder en række mineraler bl.a. kisel og jern og så smager den mildt og dejligt.

V for vand . Mon du drikker vand nok? Mangel på vand kan give hovedpine og koncentrationsbesvær, og din hjerne består af ca. 80% vand og tåler ikke udtørring. Drik helst mellem måltiderne og blot 1-2 glas til maden. På den måde undgår du at fortynde fordøjelsesvæskerne.

W for wasabi , som er grøn, meget stærk japansk peberrod. Det laves af roden af japansk peberrod, der knuses og tørres. Wasabi kan bruges til sushi, til dressinger eller som smag i kartoffelmos.

Y for yoghurt , som findes med flere forskellige fedtprocenter fra 0,05-3,5% alt efter hvilken type mælk, den er fremstillet af. Smagen er ret syrlig, og yoghurt egner sig til morgenmad med frugt, nødder, frø eller müesli og lidt honning. I det arabiske og indiske køkken bruges yoghurt ofte til marinader eller gryderetter og saucer.

Æ for æg , som er superprotein blandet med vitaminer og gode fedtstoffer, især lecithin til din hjerne. Du får mest glæde at lecithinen, hvis du lader æggeblommen være blød, som i blødkogt æg og spejlæg. Økologiske æg er at foretrække, da affalds- og giftstoffer oftest sætter sig i fedt, altså i blommen. Og meget gerne æg fra glade høns, der ikke har siddet i bur!

Ø for østers , der nok mest hører nytår til, hvor de som oftest spises rå med eller uden citronsaft. Enten er man til østers - eller også er man slet ikke, men kan du li´ østers, så får du B12-vitamin, jern og zink, når du spiser dem.

Å for ål , som mest kendes som stegt eller røget ål. Ålen har et hvidt, fast og fedt kød, og fedtsyrerne er de gode flerumættede omega-3. Stegt ål kan brunes på en pande og steges færdige i ovnen, så sparer du på fedtstoffet, og du kan lave flere på en gang.

Sidst opdateret ( fredag 29. april 2011 )
Næste >