Din Alternative Portal

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Who's Online

Idrætsmandens dilemma PDF Udskriv E-mail
Skrevet af Maryanna Morthensen
mandag 24. januar 2005

Palle ringer. Han er ivrig idrætsmand (orienteringsløb, traveture med rygsæk, løb og andet). Blodtype 0. Han vil gerne vide, hvordan han kan bruge blodtypekostplanen til at forbedre sine præstationer, da det irriterer ham, at han bliver overhalet af andre på længere distancer.

Han er ikke særlig høj og meget slankt bygget, fortæller han. Opgiver højde og vægt. Oplyser desuden, at han er meget godmodig og har en lang lunte. Dette er stik mod, hvad blodtype 0 ellers er kendt for, men vi kommer frem til, at opdragelse har en god del at sige i retning af at lære at dæmpe et ellers livligt temperament.

Først prøver jeg at fortælle ham, at hvis længere distancer nedsætter hans præstationer i forhold til de mennesker, han måler sig med, skulle han måske gå over til at dyrke de kortere distancer og evt. sprint i stedet for. Nogle mennesker er bygget til det ene og andre er bygget til det andet. Sådan er det, og det kan kost, tilskud og andre krumspring ikke lave om på. Jeg understreger, at min holdning er, at det man laver, skal man lave, fordi man synes det er sjovt. Det er han enig med mig i, men en del af hans træning hænger sammen med hans ønske om profession. Han vil være elitesoldat. Så der er nogle krav, han skal leve op til. Dette bøjer jeg mig for.

Da han først lige har stiftet bekendtskab med hele blodtypekostideen, fortæller jeg ham, at kostplanen ikke er tiltænkt nogen bestemt brug, som fx slankekur eller træningsernæring, men alene stiler imod at gøre kroppen så velfungerende som muligt gennem kosten. Det er derfor vigtigt, at han tilpasser kosten til sit aktivitets- og belastningsniveau, sådan at han ikke bare gør det muligt for kroppen at præstere mere, men også husker at træne på en måde, så både muskler, lunger, ledbånd – alt det, der er vigtigt for en sportsmand for at han ikke kommer til at lide under skader – samtidig bliver styrket gennem hensigtsmæssig træning. Som blodtype 0 har han brug for megen aktivitet – gerne 5 gange om ugen af vekslende intensitet og belastningsgrad. Men jeg understreger, at han bør give sig selv 2 hviledage om ugen. Dette gør han allerede, siger han.

Vi kommer desuden omkring den virkning forskellige fødevarer har på en 0-types system, og snakker lidt om 0-typens helbredsmæssige svagheder. Bl.a. er det tydeligt for Palle, at han har et rigt mål af mavesyre og at hans led er et svagt punkt. Han spørger til sodavand og specifikt til Faxe Kondi, om han må drikke det. Det fraråder jeg ham på det bestemteste. Sodavand af enhver art, bortset fra dansk vand for blodtype 0 og AB, bør undgås. I det hele taget bør han undgå druesukker. Men dansk vand – lunkent vel at mærke – er fortræffeligt til at nedsætte syreproduktionen i maven.

En blodtype 0 skal så vidt muligt undgå stivelse i sin mad. Hermed menes bl.a. hvedebrød, spaghetti og andre slags pasta, kartofler m.m. Alle 0-typer har problemer med majs, hvede, durum, byg og mange af deres biprodukter (sødemidler osv.). Disse kornsorter er stærkt medvirkende til at øge mængden af fedtvæv, hvilket Palle ikke er interesseret i. Hvede kan desuden forværre betændelses- og smertetilstande i leddene. Heldigvis kan man få pasta i dag, der er lavet på andre melsorter – mere neutrale for blodtype 0 – end hvede.

Men ellers kunne jeg kun opmuntre Palle til at toptune sin motor (krop) ved at begynde at spise efter blodtypeplanen. ”Du skal regne med at se resultater indenfor 3-4 uger efter, at du er begyndt at følge den nogenlunde moderat. Man skal ikke blive for fanatisk. Men det bliver langt lettere for din krop at give dig de ydelser, du vil have, når du giver den ting at arbejde med, som den er bygget til at bearbejde.”

Det endte med, at jeg sendte ham en liste over fødevarer, og rådede ham til at læse ”Spis efter din Blodtype” og ”Lev efter din Blodtype” af Peter D’Adamo.

< Forrige Næste >